Dress code etikett

Canissi stílustippek a tökéletes megjelenésért

Az év elején, a báli szezonhoz közeledve megszaporodnak a társasági eseményekre, céges partikra, jótékonysági bálokra szóló meghívók a postafiókban. A dátum és helyszín mellett az egyik legfontosabb információ, amit az invitáció tartalmaz, a dress code. De vajon mi a különbség a black tie és a white tie esemény között és kell-e nyakkendőt venni egy business casual összejövetelre? A CANISSI stílusszakértői segítenek eligazodni férfiaknak és hölgyeknek egyaránt.

Business Casual / Smart Casual

A casual önmagában a laza, hétköznapi viseletet jelenti. Azonban, ha elékerül a Business vagy a Smart jelző már egyáltalán nem mindegy miben érkezünk. Ez a dress code a valamivel formálisabb, munkahelyi viseletet vegyíti egy kis sportossággal. Férfiaknak megengedett a sötét, nem koptatott, jó minőségű farmernadrág viselése is, de a chino vagy az öltönynadrág is tökéletes választás lehet. Inggel, egy könnyű zakóval vagy egyszínű pulóverrel lesz teljes a szett. Fontos, hogy a nyakkendő ebben az esetben nem szükséges. Hölgyeknek ez a dress code nem jelent különösebben sok megkötést, de egy kis extra finomságot, ékszert, kiegészítőket megkíván ez a megjelenés. Nem kötelező a magassarkú, egy elegánsabb lapostalpú balerina is megfelelő lehet.

Informal

Ha informal szerepel a meghívón akkor a professzionális, business öltözékre gondoljunk. Férfiaknak kötelező az öltöny, ami lehet finoman mintázott, esetleg texturált, viszont színekben a kék, a szürke vagy a barna visszafogottabb verziói aratnak biztos sikert. A nyakkendő és a bőrcipő ennél a viseletnél elengedhetetlen kiegészítők. Hölgyeknek a magassarkúval párosított business stílusú ruha vagy kosztüm a tökéletes választás

Cocktail

After work cocktail partik, állófogadások és jellemzően esküvők meghívóiban találkozunk ezzel a kifejezéssel, ami a munka után, vacsora előtti összejövetelekből alakult ki a 20-as, 30-as években. Fontos, hogy a cocktail viseletet mindig meghatározza a helyszín. Mást hordanak egy kertipartiban Malibuban és mást egy londoni rooftop bár teraszán. A jól szabott öltöny, nyakkendővel és passzoló díszzsebkendővel garantáltan sikert arat. Válasszunk vádliig érő, finoman akár mintázott zoknit és oxford cipőt, hozzá passzoló övvel. Hölgyeknek szintén érdemes színekben és mintákban gondolkodni, ruha mellett pedig egy elegáns overál vagy magasderekú szoknya egy látványosabb felsővel szintén megengedett. A magassarkú cipő és a koktéltáska kötelező kiegészítők, amikhez bátran párosulhatnak a tervezői ékszerek is.

Semi Formal

Esti viselet, jellemzően vacsorák, bemutatók és megnyitó partik jellemző viselete. Minél szigorúbb a dress code, annál kevesebb teret kapunk az önkifejezésre, hiszen egyre több a megkötés, amitől nem illik eltérni. A sötét színű, jól szabott öltöny fehér vagy sötét színű inggel és hosszú nyakkendővel a siker titka. Ebben az esetben a szmoking még nem szükséges.  Hölgyeknek ez az esemény egyenlő a klasszikus kis feketével, ami legyen bármilyen fazonú is, se túl kivágott se túl rövid ne legyen.

Black Tie

Az egyik legelegánsabb forma, ami a tuxedo, azaz szmoking viselését követeli meg. Gálavacsorák, protokolláris események, bálok dress code-ja. Ahogy az elnevezés is utal rá, a fekete csokornyakkendő kötelező viselet ezen alkalmakon. Fekete, egy vagy kétsoros szmokingkabát, duplamandzsettás fehér inggel, passzoló mellénnyel, elegáns fekete bőrcipővel alkotja az urak black tie szettjét. Egyedi mandzsettagombbal és szigorúan fehér díszzsebkendővel lesz teljes az összkép. A hölgyek esetében a helyszín és az apropó határozza meg, hogy egy rövidebb kisestélyit, vagy hosszú, nagyestélyit választhatnak. Ennél már csak a white tie számít elegánsabbnak, azonban hazánkban ezzel nem jellemző, hogy találkozhatunk, ellenben nemzetközi szinten, például az Oscar-gála tartozik ebbe a kategóriába.

A fenti szabályok, tippek betartása nem csupán azért fontos, mert ezzel is megtiszteljük a vendéglátónkat, de elkerülhetjük a félreértésből fakadó kellemetlenségeket is, hiszen senki sem szeret sem alul-, sem túlöltözni egy partit.

Kérje szakértőink személyre szabott tanácsát Markó utcai szalonunkban.