Az elegáns megjelenés nemcsak a jó minőségű ruhadaraboktól függ, hanem azok viselőjétől is. Sokszor közszereplők esetében is azt tapasztalhatjuk, hogy drága ruhákban pózolnak, de mégsem tudják azokat helyesen viselni. Pedig ha néhány szabályt betartanának, megjelenésük máris összeszedettebb és stílusosabb lenne. Szalonunkba betérő ügyfeleink számára hasznos információkkal szolgálunk nemcsak az anyag és fazonválasztás témájában, hanem a ruhadarabok viselési szabályaival kapcsolatban is.

Most megragadnánk az alkalmat és ezen a felületen is szeretnénk segíteni az érdeklődőket, így néhány cikkünkben a különböző stílusokról, ruhaviseletről ejtünk szót. Kezdjük is mindjárt a zakó gombolásával. A XX. század elejéhez képest is változott a zakók gombolásának módja, ezért érdemes röviden áttekinteni a jelenlegi szabályokat. Elsőként ejtsünk néhány szót az egygombos zakóról.

Nagyon ritkán láthatunk ilyen fazont, főként inkább esti viseletként hordják. Ennek gombolása igen egyszerű, csak akkor gomboljuk ki, ha leülünk. Egyébként mindig zárva kell tartanunk. Kivétel persze itt is van, mégpedig ha háromrészes öltönyt hordunk, melynek mellény részén az összes gomb be van zárva. Ebben az esetben nem számít, hogy ülünk, vagy állunk, bármikor kigombolhatjuk a zakót.

Kétgombos zakó esetén a felső gombot kell álló helyzetben begombolva tartanunk, majd miután leültünk ezt a gombot is kigombolhatjuk.

Három gombos egysoros zakó viselésekor már kicsit bonyolódik a helyzet. Zakó illetve kétrészes öltöny esetében vagy a középső gombot, vagy pedig a felső két gombot kell begombolnunk. Ez természetesen álló helyzetre vonatkozik, miután leültünk nyugodtan kigombolhatjuk az összes gombot a zakón. Soha ne az alsó két gombot gomboljuk csak be, vagy mindhármat egyszerre, mert ez már nem divatos viselet. A 20-as, 30-as években hordták így a zakót, azonban azok a modellek más fazonúak voltak, mint a mai ruhadarabok.

Két soros három gombos zakók esetében, melynek felső gombjai a hajtóka V alakjához igazodik, a két alsó vagy a középső gomb begombolása nyújtja a legelegánsabb megjelenés érzetét. Ekkor figyeljünk arra, hogy a belső gombok szintén ugyanabban a sorrendben legyenek begombolva, mint a külsők, ellenkező esetben félreállhat a zakó gallérja.

Most pedig nézzük a gallér aljához igazított kétsoros kettő-négy-hat gombos zakók gombolási módját. A kétgombos modell esetében egyszerűen mindig tartsuk begombolva mindkét gombot. Egyébként ezeket a zakókat főként a 80-as években viselték a férfiak. A négy gombos variáció sokkal időtlenebb, klasszikus darab, melynek vagy a felső két gombját nem gomboljuk be, vagy mind a négy gomb begombolásra kerül. A hatgombos zakó vagy kabát esetében különböző módokon lehet variálni a záródást. A párhuzamosan elhelyezett gombok közül vagy mindegyiket, vagy a felső négyet gomboljuk be.

Reméljük, hogy ezzel a néhány tanáccsal segíthetünk még elegánsabb és divatosabb megjelenést biztosítani a Canissi márka iránt érdeklődők számára.