A méretre szabott férfiöltönyök jeles magyar márkájává nőtte ki magát a Canissi. A Canissi Szabóság alapítója, tulajdonos-ügyvezetője Kanizsai Szilvia elárulja, hogyan dolgozik, miként küzdi le a vállalkozása útjába gördülő akadályokat, és mi sarkallta arra, hogy a klasszikus eleganciát újra életre hívja Budapesten.

Mi indított arra, hogy nőként férfidivattal foglalkozz?

Ha magam elé idézem a kezdeteket, két fontos emlék rajzolódik ki előttem. Szerintem, ha megosztom ezeket az olvasókkal, sokan magukra ismernek, és megértik, milyen mélyen gyökeredzik az elkötelezettségem. Az első ilyen, amikor édesapám öltönyeit vasaltam. Élveztem a munkát, ahogy a precízen szabott és szépen kidolgozott darabok a kezeim nyomán tökéletes éleket kaptak. Közben elvesztem az anyag szépségében, a mintákban. Édesanyám selyemruhái is hasonló örömöt adtak. Akkoriban itthon még ritkaságszámba mentek a minőségi prêt-à-porter darabok, és nem kevés elfogódottsággal öltöttem magamra alkalmanként a gyönyörű kelméket. Talán az is inspirált, hogy a Barbie-babáimnak saját kollekciót készítsek, hogy – ugyan még csak kicsiben, de – saját kézzel, méretre készült darabokba öltöztessem őket. Meg kell vallanom, hogy a méretre készült darabok csodásan mutattak rajtuk, és én örömmel szántam rá az időt és az energiát egy-egy tervezésére, szabására – és természetesen az anyagok kiválasztására. Aztán másfelé vitt a sors, egy nagyvállalat értékesítőjeként azonban újra lehetőségem nyílt másokat öltöztetni, ügyfeleim szemében pedig megpillantottam azt az elismerést a szakmai igényesség és az ízlés iránt, ami éltet. Szerencsére elmondhatom, hogy ez azóta már az életem mindennapi része.

Mikor érkezett el az a pont, amikor úgy érezted, tovább kell lépned?

Nyolc év telt el, mire ügyfeleim bátorítására egyedül is bele mertem vágni a vállalkozásba. Ez nőként nem egyszerű feladat, ráadásul a méretes szabászat új terep volt számomra. Közhelynek hangzik, de éreztem, hogy meg tudom valósítani, és van igény arra, amit képviselek. Addigi tapasztalataimból tudtam, hogy a konfekciódarabok a legtöbb alkatra nem jók, a tökéletes szabásvonal mellett szinte minden esetben igazítást igényelnek. A különbség egy jól szabott, méretre igazított öltöny és egy konfekciódarab között ég és föld. Mind a megjelenés, mind a kényelem szempontjából. Tudtam, hogy az igényes magyar férfiaknak éppen ez a plusz kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a megjelenésük, és szívesen hordják az öltönyeiket. De, meg kell jegyezzem, nagy vállalás volt. Kezdetben minimális tőkével indultam, marketingbüdzséről nem is álmodtam. Ügyfeleim azonban az ötlet mellé álltak: ők lettek például az első „modelljeim”. Az üzleti élet prominens képviselői vállalták, hogy modellt állnak nekem. Így indulhattam el az utamon.

Eltelt néhány év, és már Te viszed az egyik legjobb hírű magyar szabóságot. Nehéz út vezetett idáig?

Nem volt könnyű, hiszen mindent saját erőből kellett megoldanom, és soha nem értem be a tökéletesnél kevesebbel. Olyan márkát szerettem volna teremteni, amely magyar szakemberek és magyar szabók keze munkája révén a nemzetközi luxusmárkák nívóját képviseli. Ez nehéz, hiszen hazánkban a textilipar és a magas minőséget képviselő szakemberek nem kaptak olyan támogatást, mint mondjuk Olaszországban. Kiveszett itthon az arisztokrácia és a XX. század eleji aranykorban virágzó szabászati és öltözködési kultúra. De ez hosszú történet. A lényeg, hogy sikerült megtalálnom azokat az embereket, akikkel mind a savoir-faire, mind a gyakorlati üzletvezetés tökéletesen működik.

Ha valaki felkeresi a Canissi Szabóságot, hogy szeretne egy méretre szabott öltönyt, hogyan lesz a kívánságból valóság?

Mint minden méretes szabóság esetében, a kész öltöny egy hosszabb, személyes konzultációs és próbafolyamat eredménye. Először találkozunk a vendéggel, és kiválasztjuk a számára megfelelő anyagokat, gombokat, fazont, majd természetesen méretet veszünk. Modern digitális technológiai hátterünknek köszönhetően szabászunk egy számítógépes program segítségével szerkeszti és tárolja minden vendégünk személyes szabásmintáit. Ennek gyakorlati előnye, hogy ha nincs jelentős változás a méretekben, akkor akár telefonon vagy egy kávé mellett is megrendelheti a következő darabokat – nincs szükség újra személyes méretvételre. Az anyagok megrendelése a külföldi gyártócégektől és a „beavatás” (az anyag hőkezelése, a megfelelő mérettartás elérése érdekében – a szerk.) után elkészül az öltöny. Ezután jönnek a próbák, ahol az öltönyt a legapróbb részletekig tökéletesen a vendég méretére igazítjuk. A digitális szabásminták olyan pontosak, hogy általában egyetlen próba elég ahhoz, hogy kifogástalan eredményt kapjunk. Ez nyilván hosszabb időt vesz igénybe, mint bemenni egy üzletbe, és venni egy öltönyt. Megéri viszont a ráfordítást, amit az öltöny viselője minden egyes alkalommal a saját bőrén tapasztal.

Az elmúlt bő egy évben, amikor mások talán összébb húzták a nadrágszíjat, Te nyitottál még egy üzletet, és bemutattad az első Canissi női kollekciót. Nem voltál túl vakmerő?

Lehet, hogy így utólag annak tűnhet, de akkor ezt nem volt lehetőségem mérlegelni. Először is, vállalkozóként a munkavállalók érdekeit is szem előtt kell tartanunk. Elsődleges szempont volt, hogy továbbra is biztosítsam számukra a munkahelyet és a megélhetést. Az én mottóm pedig az, hogy egy vállalkozás vagy előre megy, vagy hátra. A stagnálást nem engedhetjük meg magunknak, mert az óhatatlanul visszaüt. Nem a körülményeket néztem tehát, hanem tartottam magam a tervemhez, és haladtam előre.

Amikor valaki időpontot foglal a Canissi Szabóságnál, elsősorban Kanizsai Szilviát és a neved által jelentett nívót keresi, vagy a Canissi már önmagában is hívónév?

A Canissi és Kanizsai Szilvia elválaszthatatlanok egymástól. Hiszen az én nevemből, az én ötletemből és munkámból épült fel a márka. Nekem ez a cég az életem, de fontos kiemelnem, hogy a szakmai háttér és a munkatársaim nélkül mindez mit sem ér.

Milyen további újdonságok várhatók a Canissitől 2021-ben?

Június elején a Marriott Hotelben, egy jótékonysági est keretében mutattuk be az első Canissi női kollekciót, melyet a bennünk élő görög istennők inspiráltak. A hazai vadászati kultúra reneszánsza inspirált minket a vadászkollekciónk tervezésében, melyet a budapesti rendezésű szeptemberi vadászati világkiállítás alkalmával szeretnénk bemutatni. Mindeközben zajlik a cipőkollekciónk tervezése… Szóval, bízom benne, hogy 2021-ben is izgalmas újdonságokat tartogatunk minden kedves jelenlegi és jövőbeni vendégünknek.