Öltöny vagy zakó? – rakjuk helyére a dolgokat

Az öltöny a XX. század irányadó viselete volt a férfidivatban. Az idők folyamán azonban kissé háttérbe szorult a zakó-nadrág kombinációk miatt, melyeket korábban ugyan szintén hordtak a férfiak, azonban inkább a klubokban, az elit sportok űzése közben volt jellemző viselet. Laza megjelenést kölcsönzött viselőjének az egyszínű anyagot felváltó csíkos vagy kockás szövetből készült zakó és a szélesre szabott nadrág. Napjainkban az utcai megjelenés elfogadott viselete ez a kombináció, de az üzleti életben továbbra sem illő viselet.

Mit nevezünk öltönynek?

Sokan nincsenek tisztában az alapfogalmakkal, ezért érdemes ezekről pár szót szólnunk. Az öltöny olyan nadrág, zakó és mellény kombináció, mely azonos színű és mintázatú anyagból készült. Sokkal ünnepélyesebb, elegánsabb viselet, mint a zakó-nadrág együttes, hiszen harmonikus megjelenést biztosít viselőjének.

Komoly ember benyomását kelti az, aki sötétszürke vagy fekete színű öltönyt visel. Ezt a határozottságot megtörhetjük a színes nyakkendők és zsebkendők használatával, de vigyázzunk, ne vigyük túlzásba ezek kombinációját.

Néhány alap tudnivalóra hívnánk fel az öltöny vásárlás előtt a figyelmet, mely az elegáns megjelenés záloga:

  • A nyakkendő szélességének meg kell egyeznie a hajtóka szélességével, fő az egyensúly!
  • A vékony hajtóka modern, míg a széles hajtóka a régi iskolát, az idős generációt juttatja eszünkbe.
  • Az öltönynadrág éle a cipő tetejénél kell, hogy véget érjen.
  • A nyakkendő vége a nadrág derekánál lejjebb ne kerüljön.
  • Az öltöny, a nadrág cipzárjának aljáig érjen.
  • A hátul duplán hajtott öltöny divatos megjelenést biztosít.

Azok számára, akik az üzleti életben tevékenykednek szinte naponta kötelező viseletnek számít az öltöny, így nekik a kényelem és az elegancia egyaránt fontos szempont az öltöny vásárlásakor. Ezt számukra a prémium öltöny és a méretre készített öltöny biztosíthatja.

Márkás öltöny

Armani, Versace, Hugo Boss és még sorolhatnánk azokat a divatházakat, melyek márkás öltönyöket készítenek. A finoman kidolgozott, nagy odafigyeléssel készített modellekben a legnagyobb kényelemben érezhetik magukat a férfiak, akár egész napos viselet esetén is. A prémium öltönyök kiváló minőségű anyagokból készülnek, gyűrődésmentes, puha és divatos szövetek felhasználásával. Az üzleti életben bizalmat, magabiztosságot sugall a márkás öltöny viselése. Hasznos, ha a szekrényünkben megtalálható egy alap öltöny, mely bármilyen alkalomra felvehető. Ez lehet puha 100% gyapjúból készült, egy-, két- vagy háromgombos modell, mely szürke, tengerészkék színárnyalatban a legjobban kihasználható. Az alkalomtól függően a nyakkendő, a zsebkendő és az ing színének, mintázatának változtatásával tudjuk mindig egyedivé varázsolni márkás öltönyünket.

Prémium öltöny aprólékos kidolgozottsága, finom öltésekkel díszített varrása és jó minőségű bélése teszi komfortos viseletté. A 100% gyapjúszálak felhasználásával készített modellek nem zárják el a szellőzést, így az izzadás könnyebben elkerülhető, akkor is, ha egész nap hordjuk.

A méretre készült öltöny esetében elkerülhető a konfekcióra oly jellemző egyen méret miatti differencia. Ez elsősorban a zakó hosszúságánál, illetve a vállak elálló tömésében, valamint az öltönynadrág hátsó felének pontatlanságában nyilvánul meg. Szintén problémát okozhat a nem méretre készült öltöny választásakor az öltöny ujjainak és a nadrág szárának hosszúsága. Sok esetben nem stimmelnek ezek a méretek. A méretre szabott öltönyöknél a többszöri méretvétel kiküszöböli ezeket a hibákat, abszolút passzolni fog a vásárló méreteire a ruhadarab.

Egyedi öltöny

Sokakat a hideg ráz az egyforma, formális öltözködéstől. Nemcsak a nőknek kellemetlen, ha ugyanolyan ruhával találják szemközt magukat akár az utcán, akár egy fontosabb eseményen. A férfiak szintén vágynak az egyediségre, hiszen ezzel tudják megmutatni egyéniségüket. Saját ízlésüknek megfelelően tudják kiválasztani a fazont, a színeket, a szövetet és a mintázatot. A konfekció öltönyökkel ellentétben az egyedi öltöny mindig passzolni fog a megrendelő alakjára. Nem kell attól tartania viselőjének, hogy rövidebb a zakó ujja, túl szűk vagy esetleg bő a nadrág dereka, szára. A méretre készített öltöny pontosan fog illeszkedni, hiszen méretvétel alapján varrják a megrendelő számára. Egy egyedi öltöny viselője kimondottan elegánsnak fogja érezni magát, magabiztossága megsokszorozódik a kifogástalan öltözetben.

Az egyedi öltöny tervezésekor három fő típus közül választhatjuk ki az alap modellt. A tailored fit a test alakjához illeszkedő szabásvonalú, klasszikus megjelenést biztosító ruhadarab. Elegánsabb alkalmakra is viselhető, szélesebb vállrész, mellkas, derék és ujjak, valamint hosszított zakó és egyenes szárú nadrág jellemzőek a modellre.

A slim fit jellemzően szűkebb fazon, mint a tailored fit. Karcsúsított ruhadarab, mely fiatalos, trendi megjelenést biztosít. A rövidebb zakó hossz, csapott váll és a szűkített nadrág fazon a vékonyabb férfiakon mutat igazán jól.

Skinny fit az igazán karcsúsító fazon, mely tökéletesen követi a test siluettjét. Letisztult és nagyon modern megjelenést biztosít.

 

Zakók

A zakók között két fő vonalat különböztethetünk meg: az elegáns és a casual, azaz sportos viseletet.

A visszafogottabb színvilággal, minőségi anyagokból készült zakók az elegánsabb vonalat képviselik, míg a sportos irányzat esetében a merész mintaválasztás, a harsányabb színek dominálnak. A gyapjú, kord, pamut, len anyagokból készült modellek sportosnak, míg a selyem, kasmír, bársony anyagok felhasználásával készített darabok inkább elegánsnak mondhatóak. A mintázatok esetében is a visszafogottság sejteti az eleganciát, míg a nagy kockák, csíkok a sportos, lendületes darabok sajátosságainak számítanak.  Fiatalos viseletként említhetjük meg, ha a zakó alatt nem inget, hanem pólót viselünk és farmert húzunk hozzá. Ez a kombináció napjaink egyik trendje.

Figyeljünk a részletekre is a zakó kiválasztásánál. Akár a gomb, vagy a rávarrott zseb is megváltoztathatja a zakó stílusát. A zakó színéhez illeszkedő gomb elegáns, a fémgombokkal záródó modell klubhangulatot áraszt, míg egy fehér csontszínű gombbal nyári casual stílusúvá válik. Amennyiben lehetőségünk van egyedi sportzakó tervezésére, vegyük figyelembe az öltönynél már felsorolt szempontokat.

Több típus közül választhatunk a tervezéskor. Létezik angol, amerikai, olasz zakó, melyek mindegyike egy kicsit más szabású.  A klasszikus angol fazonban a válltömés kicsi, vagy egyáltalán nincs. A zakó mindkét oldalán hosszú hasíték található. Az olasz stílus elsősorban elegáns, választékos és kifinomult. A zakók vállvonala lágyabb, mint az angol modelleknél. A kabátujj is bővebb, a zakó hátulja egyenes, keskenyedő. Az amerikai zakók a legkevésbé merevek. A háromgombos modellek, hátul középen felhasítottak. Napjainkban a slim fit stílus a legtrendibb, mely karcsúsított fazont jelent, kicsit olyan, mintha egy számmal kisebb zakót hordanánk.

A kétsoros gombolású, méretre készített sportzakó esetében érezhető a különbség a ránk szabott és a konfekció öltözet között, mivel ezen modellek esetében látszik leginkább, ha a zakó nem megfelelő méretű. Elállhatnak a hajtókák, a gombolás szinte szétrobban rajtunk, ha túl szűk ruhadarabot választunk. A nagyobb méret esetében pedig a vállak fognak túlzottan kiállni.