fbpx


Stíluskódex – Mikor mit viselj



A „dress code” azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Nem tudod mit viselj az irodában, vagy a színházban?

Nem tudja, mit takar a “White Tie” kifejezés? Tanácstalan, hogy melyik alkalomra pontosan mit illik felvenni?

A “dress code” azon írott és íratlan szabáyok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Naponta többször is “dress code”-ot váltunk, pl. az edzőtermi játszós-ruhát átváltjuk az irodaira, majd az esti vacsorára vagy éppen operaelőadásra ismét átöltözünk. Megjelenésünkkel is kommunikálunk a többiek felé: a ruházatunk tükrözi a stílusunkat, egyéniségünket, az anyagi helyzetünket, a származásunkat. Az öltözködésünket alakító konvenciókat nevezzük “dress code”-nak.

Napjainkra a “dress code” egyre lazább, kényelmesebb, praktikusabb és változatosabb. Gondoljunk csak arra, hogy 100 évvel ezelőtt még a férfiak napi viseletéhez tartozott a keményített gallér, a nyakkendő, a mellényes öltöny, sőt még a sétapálca,és a kalap is… ma pedig már a komoly megbeszélésekre sem elvárás nyakkendőben és mellényben érkezni! Egy adott eseményre “túlöltözni” még mindig kevésbé kínos, mint alul öltözve jelenni meg. Persze nemcsak a divat, de az öltözködési szokások is változnak. Azonban vannak egyelőre még fixen álló “dress code” kategóriák. Az elvárt öltözék a világ különböző kultúráiban mindenhol más és más. Alább most az Európában és Észak-Amerikában használatos kategóriákat vesszük sorra.

“White Tie” – pl. operabálra Frakk és nagyestélyi

A “White Tie” (fehérnyakkendős) viselet igen elegáns öltözet. Uraknak mellényes frakk öltöny, keményített mellrészű piké ing fehér csokornyakkendővel, elegáns fekete (lakk)cipővel és hófehér nadrágtartóval. A hölgyeknek nagyestélyiruha, ékszerekkel, topánkával, kesztyűvel és (pánt nélküli) kis kézitáskával.

“Black Tie” – pl. koktélpartira, gálaestre Szmoking és koktélruha

A fekete szmoking öltönyhöz a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott (minden más színű kerülendő), fehér díszkendővel a bal felső öltönyzsebben. Az ing legyen duplamandzsettás, mandzsettagombbal. A cipő vékonytalpú, elegáns és fekete. A hölgyeknek kisestélyit jelent, mely lehet akár ujjatlan is pl. egy válsállal. Ha az esemény engedi, koktélruhát is vehetünk. A kesztyű nem kötelező. A “Black Tie” tehát kevésbé formális, mint a “White Tie”, sőt ha a meghívón a “Black Tie Optional” szerepel, akkor ez esetben az uraknak már egy elegáns (duplasoros) öltöny is elegendő egy visszafogott nyakkendővel.

Formal, avagy alkalmi megjelenés – pl. egy elegáns munkahelyi Karácsony

A “formal” (formális) megjelölés általában elegáns öltözetet jelent, azaz este 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny nyakkendővel. Kivéve, ha a rendezvény “dress code”-ja “Formal, Black-Tie Optional”, mert akkor 18:00 óra után \”Black Tie\” az elvárás. Ez a hölgyeknél azt jelenti, hogy 18:00 óra előtt elég, ha elegánsak, 18:00 óra után viszont vegyenek fel kisestélyit egy “formal” megjelölésű eseményre.

Semi formal – félig formális

18 óra előtt legyünk elegánsak a semi-formal eseményen, azaz öltöny nyakkendővel. Ha a kezdés 18 órára vagy ezutánra esik, akkor sötét öltönyt vegyünk fel. Hölgyek esetében hasonló a helyzet, mint a formal esetében: 18 óra előtt elég egy elegáns kosztüm is, utána azonban kell a koktélruha – a nagyestélyi már túlzás.

Informal – az elvárt stílus a fehérgalléros munkahelyeken

Ez a sima hétköznapi viseletet jelöli, de nem a farmer-póló összeállítást. Tehát hétköznapi kosztümöt, nadrágkosztümöt a hölgyeknek, este 6 óra után valami elegánsabbat, mondjuk olyasmit, amiben egy semi-formal eseményre mennének. Az uraknak könnyítés, hogy a zakó és a nadrág színének nem kell egyeznie, de nyakkendő és ing azért kell.

Business formal / Official

Az urak esetében pont az az elvárás, mint a “semi-formal”-nál. A hölgyeknek az az egyetlen kikötés, hogy ne legyen túl kihívó a kosztümös öltözetük (semmi mély dekoltázs és/vagy kurta szoknya).

Casual

“Casual”-nél bármit felvehetünk, ami nem sportos és nem farmer. Az urak levehetik a nyakkendőt, a hölgyek a nadrágkosztüm zakóját, de ha munkaügyben kell valahol “Casual” megjelennünk, akkor jobb, ha a “Business formal” elvei alapján öltözünk fel. Egy másik szemléletmód szerint a “Casual” az utcai viselet, azaz a farmer-póló megfelelője és egyszerűen csak a tiszta, ápolt, rendezett ruházatot kell érteni alatta.

Business casual, vagy Smart casual

Itt már csak javaslat a farmertilalom, elvileg semmilyen kikötés nincs. “Smart casual” alkalom lehet például egy golfozás a főnökkel vagy egy egyszerű hétköznapi öltözetünk. Jobb ha a \”semmilyen kikötést\” is fenntartásokkal kezeljük: ha lehet kerüljük farmert és a tornacipőt. Hölgyeknek a blúz ajánlott nadrággal. Ez egyébként egy népszerű munkahelyi “dress code” mely a 90-es években alakult ki és máig ezt írják elő dolgozóiknak a “multik”.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük





Világhírű prémium minőségű anyagokkal dolgozunk

Időpontfoglalás

A személyre szabott elegancia élményével várunk

Szabóságunkba időpontfoglalás szükséges, ahová minden kötelezettség nélkül várunk egy kellemes kávéra, vagy teára.

Időpontfoglalás

"*" a kötelező mezőket jelöli

MM slash DD slash YYYY
Adatkezeléshez hozzájárulok*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
0